"Αθηνά": Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας
στις τεχνολογίες της Πληροφορίας,
των Επικοινωνιών & της Γνώσης
Ειρήνη Χιώτη: Η Ειρήνη Χιώτη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο Τμήμα από το οποίο έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΑ) και Διδακτορικό (PhD) στην Κλασική Αρχαιολογία. Είναι επίσης κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Θεολογία και Πολιτισμός» του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί σε ανασκαφές και προγράμματα ψηφιοποίησης αρχαιολογικού υλικού και έργων τέχνης. Κατά τα έτη 2015-2018 εργάστηκε ως Πανεπιστημιακή Υπότροφος στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου δίδαξε μαθήματα κλασικής αρχαιολογίας μεταξύ των οποίων «Κεραμική – Αγγειογραφία – Ζωγραφική της αρχαϊκής περιόδου», «Μεταλλοτεχνία», «Γεωμετρική και Αρχαϊκή Τέχνη». Εργάζεται στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στο πλαίσιο του προγράμματος AtticPOT για τη μελέτη της αττικής κεραμικής στην αρχαία Θράκη. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη γλυπτική της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου με έμφαση στο πορτρέτο, τον κόσμο και τον πολιτισμό της ύστερης αρχαιότητας, τα μεταλλικά αγγεία, τις διαπολιτισμικές σχέσεις Αθηναίων και Θρακών και τα αγγεία ρυθμού Kerch.
Δέσποινα Τσιαφάκη: H Δέσποινα Τσιαφάκη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο "Αθηνά": Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών & της Γνώσης. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τμήματος με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία, Βυζαντινή Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης. Υπήρξε επιμελήτρια αρχαιοτήτων στο J. Paul Getty Museum και έχει συνεργαστεί με διάφορα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές και από το 1994 είναι τακτική επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης, την οποία συνδιευθύνει με την καθ. Ε. Μανακίδου, από το 2014. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά προγράμματα που αφορούν στον πολιτισμό, τις αρχαιολογικές επιστήμες και την πληροφορική και έχει διδάξει αντίστοιχα θέματα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα διαφόρων Πανεπιστημίων. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία για τους μύθους της Θράκης στην αττική τέχνη, ένα e-εγχειρίδιο με σχετικό θέμα, είναι επιμελήτρια τόμων που αφορούν στην αρχαία ελληνική τέχνη και πολιτισμό, ενώ περισσότερες από 100 εργασίες της για την αρχαιολογία, την αρχαία ελληνική τέχνη, τους Έλληνες και Θράκες, την αρχαιομετρία και την πολιτισμική πληροφορική έχουν δημοσιευτεί σε εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς τόμους, περιοδικά και συνέδρια. Είναι μέλος διάφορων επιστημονικών επιτροπών και φορέων, αξιολογήτρια εθνικών & ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κριτής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην αρχαιολογία (κεραμική, βορειοανατολικό Αιγαίο, αρχαία Θράκη, θέματα διακίνησης, δικτύων, σχέσεων και επαφών αγαθών και λαών), αρχαιομετρία και την πολιτισμική πληροφορική (έμφαση σε θέματα τεκμηρίωσης, διαχείρισης και παρουσίασης όπως repositories, GIS & 3D).
Νατάσα Μιχαηλίδου: Η Νατάσα Μιχαηλίδου είναι αρχαιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία και άδεια ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού. Συνεργάζεται από το 2006 με το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στο πλαίσιο προγραμμάτων πολιτιστικής τεχνολογίας (Virtual Guide, CORECT, ARIADNE, GAME-IT, ARENA κ.ά.). Η συμβολή της στο πλαίσιο των έργων αφορά κυρίως στη σύνθεση των απαιτήσεων χρηστών, λειτουργικών απαιτήσεων και σεναρίων εφαρμογών, στη συλλογή, επεξεργασία και σύνθεση περιεχομένου καθώς και στην αξιολόγηση των ίδιων των εφαρμογών. Έχει συνεισφέρει στη συγγραφή παραδοτέων όπως και σε αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχουν προκύψει στο πλαίσιο των προαναφερθέντων έργων. Τέλος, έχει πολυετή εμπειρία σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη για τη σχεδίαση και υλοποίηση των «μικρών αρχαιολόγων της Θράκης», που αποτελούν ένα σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα οποία γίνεται χρήση βιωματικών δράσεων και αφήγησης σχετικών παραμυθιών. «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης» είναι εγκεκριμένοι από το Υπουργείο Παιδείας.
Ιωάννης Μούρθος: Ο Γιάννης Μούρθος είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πήρε το πτυχίο του με ειδίκευση στην αρχαιολογία από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών με ειδίκευση στην κλασική αρχαιολογία από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος και ως συνεργάτης του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά σε διάφορα προγράμματα. Τα καθήκοντά του στο παρόν έργο αφορούν στη συλλογή και τεκμηρίωση αρχαιολογικού-ιστορικού υλικού, στην ανάπτυξη, επιμέλεια και παρουσίαση περιεχομένου, στην αξιολόγηση των αναπτυσσόμενων εφαρμογών, στη διάδοση και προβολή των αποτελεσμάτων και στη συγγραφή τεχνικών αναφορών και δημοσιεύσεων. Τα ενδιαφέροντά του αφορούν στην κλασική αρχαιολογία με έμφαση στη γλυπτική, την κοινωνική μνήμη και τις ταυτότητες στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα και την ιστορική τοπογραφία της Αιγαιακής Θράκης και ιδιαιτέρως των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Μελιάνα Καρτά: Η Μελιάνα Καρτά είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα, στον τομέα της Κλασικής Αρχαιολογίας, και στην εργασία της μελέτησε το θέμα των εισαγωγών εμπορικών αμφορέων σε θέσεις του Θερμαϊκού Κόλπου κατά τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια. Επίσης, έχει σπουδάσει συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Δ. ΙΕΚ Θέρμης και πραγματοποίησε την πρακτική της στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Από το 2012 συμμετέχει και εργάζεται σε πανεπιστημιακές ανασκαφές ως αρχαιολόγος και συντηρήτρια. Εργάζεται στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.
Γκέντσο Μπάνεβ: Ο Γκέντσο Μπάνεβ διδάσκει Βουλγαρική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, καθώς και του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Σόφιας, όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές. Ζει στην Ελλάδα, όπου εργάζεται επί σειρά ετών ως ερευνητής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα ιστορικού, αρχαιολογικού και φιλολογικού περιεχομένου σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και εργαστήρια, καθώς και στον συντονισμό και την ολοκλήρωση έργων, όπως η Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, η Αθωνική ψηφιακή κιβωτός κ.ά. Είναι μέλος της ομάδας των Archives de l’Athos στην έρευνα και την έκδοση των μεσαιωνικών (βυζαντινών και σλαβικών) εγγράφων της Μονής Ζωγράφου. Επίσης, είναι συντάκτης και επιμελητής του Βουλγαρο-Ελληνικού Λεξικού των εκδόσεων Μιχάλη Σιδέρη. Στα ιδιαίτερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: η σλαβική και η βυζαντινή παλαιογραφία, ο καθημερινός βίος και ανάπτυξη των δημωδών γλωσσών στα Βαλκάνια (14ος-19ος αι.), η αθωνική πολιτιστική κληρονομιά και τα δίγλωσσα βουλγαρο-ελληνικά χειρόγραφα και βιβλία. Στο έργο Atticpot συμμετέχει ως ειδικός συνεργάτης και μεταφραστής Βουλγαρικής Γλώσσας.
Ανθή Βουγιουκλή: Η Ανθή Βουγιουκλή είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία (υποτροφία εισαγωγής ΙΚΥ). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Stony Brook (υποτροφία Πολιτείας Νέας Υόρκης). Ολοκλήρωσε τον Β΄ (PhD) Κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η διδακτορική της έρευνα χρηματοδοτήθηκε (2010-2014) από το πρόγραμμα «Ηράκλειτος ΙΙ» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η έρευνά της εστιάζει στη μελέτη των συμβολικών αναπαραστάσεων της Θράκης κατά την ελληνιστική περίοδο μέσα από λογοτεχνικές και αρχαιολογικές πηγές. Στα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ο πολιτισμός και ιστορία της Θράκης καθώς και οι εφαρμογές των υπολογιστών στην Κλασική Φιλολογία. Συμμετέχει στα ερευνητικά προγράμματα ARENA και AtticPOT ως επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΛ/ Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, Ξάνθης.
https://athena-innovation.academia.edu/AnthiVougioukli
Κώστας Σταυρόγλου: Ο Κωνσταντίνος Σταυρόγλου έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) το 1995 και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από όπου έλαβε το Μεταπτυχιακό δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών το 2005. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδα (ΤΕΕ) και έχει άδεια ασκήσεως μηχανικού από το 1995. Εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» (ΙΠΕΤ / Ε.Κ. "Αθηνά") το Φεβρουάριο του 2000 όπου σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Υπολογιστικών Υποδομών στη Ξάνθη. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Ερευνητικό Κέντρο, συμμετείχε ενεργά σε πολλά ερευνητικά έργα, όπως το σχεδιασμό βάσεων δεδομένων για πολιτιστικές πλατφόρμες καταγραφής, το σχεδιασμό web-sites/portals και ψηφιακών αποθετηρίων, την αρχειοθέτηση 3D αντικειμένων, την τεχνική και λογισμική υποστήριξη, 3D-GIS συστήματα, εφαρμογές e-learning, κ.λπ.
Μάρκος Δήμητσας: Ο Μάρκος Δήμητσας είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο ερευνητικό πεδίο “Ανάκτηση Πληροφοριών και Μηχανές Αναζήτησης” με ειδίκευση στις Τεχνολογίες Συστημάτων Μικροηλεκτρονικής και Πληροφορικής, από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα του διαδικτυακού προγραμματισμού. Η συμβολή του είναι η συμμετοχή στην ανάλυση των απαιτήσεων και η δημιουργία κατάλληλων εργαλείων για την διευκόλυνση και υποστήριξη των αναγκών του ερευνητικού έργου.
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Θράκης
Αμαλία Αβραμίδου: Η Αμαλία Αβραμίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Κλασική Αρχαιολογία από το ίδιο ίδρυμα, και διδάκτορας του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Johns Hopkins University. Έχει εργαστεί σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και μουσεία (Northwestern University, Bowling Green State University, Université libre des Bruxelles, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Walters Art Museum, Baltimore Art Museum), ενώ στην Ελλάδα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το δημοσιευμένο της έργο περιλαμβάνει, πέραν της μονογραφίας της (The Codrus Painter, 2011), πλήθος άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, e-ακαδημαϊκό εγχειρίδιο, λήμματα σε καταλόγους εκθέσεων, βιβλιοκρισίες, μεταφράσεις και επιμέλειες τόμων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και αρχαιολογίας, και εστιάζουν στη μελέτη της κεραμικής και εικονογραφίας, σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας της Θράκης, καθώς και σε ζητήματα διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και άλλων λαών της Μεσογείου.
https://duth.academia.edu/AmaliaAvramidou
Χριστίνα Μάρκου: Η Χριστίνα Μάρκου είναι μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια Βουλγαρικής γλώσσας και φιλολογίας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι κάτοχος πτυχίου της Σλαβικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας “St. Kliment Ohridski” (integrated master) και διδακτορικού διπλώματος στην Αντιπαραθετική και Βαλκανική γλωσσολογία της Βουλγαρικής Ακαδημίας των Επιστημών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν σε ζητήματα της συγκριτικής σλαβικής και βαλκανικής γλωσσολογίας, της μεταφρασεολογίας, της σημασιολογίας, της φρασεολογίας και της εθνογλωσσολογίας.
Βασιλική Καλιακούδα: Η Βασιλική Καλιακούδα είναι τελειόφοιτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών με κατεύθυνση την Τουρκική γλώσσα και φιλολογία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις ξένες γλώσσες, την αρχαιολογία και την μετάφραση.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνα Τσονάκα: Η Κωνσταντίνα Τσονάκα είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π. με γνωστικό αντικείμενο την Κλασική Αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος με ειδίκευση στην Αρχαιολογία, κάτοχος διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία και διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας της ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης που διεξάγεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική της διατριβή (υπό δημοσίευση) έχει ως θέμα τις χρήσεις των αττικών αγγείων κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους με βάση την εικονογραφική και γραπτή παράδοση με επιβλέποντα καθηγητή τον Μ. Τιβέριο. Έχει γράψει λήμματα σε ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η αρχαία ελληνική κεραμική και η εικονογραφία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, η αρχαία ελληνική ζωγραφική και οι εμπορικές σχέσεις των λαών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
https://auth.academia.edu/KonstantinaTsonaka
Αγγελική Ζωή Κοτζαμπουρούνη: Η Αγγελική Ζωή Κοτζαμπουρούνη είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με κατεύθυνση την Αρχαιολογία και την Ιστορία της τέχνης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Κορεάτικα, εισαγωγή στα ιερογλυφικά), την ιστορία, την ενάλια αρχαιολογία (κάτοχος πρώτου αστεριού PADI-καταδύσεις) και την μελέτη αρχαίων πολιτισμών.